GROENDAK

Er zijn veel verschillende type groendaken. Bij elk dak hoort een ander groendak.

SEDUM GROENDAKEN

Bij TOPGROEN hebben we door onze jarenlange ervaring veel verschillende groendaken aangelegd en deze opgebouwde kennis delen we graag met je. Hieronder een kort overzicht van welke type groendaken er mogelijk zijn en waar TOPGROEN je bij kan helpen.

GROENDAK MET SEDUM

Ook wel extensief groendak genoemd. Dit zijn de meest voorkomende groendaken omdat ze op bijna elk dak passen. Het zijn zogenoemde ‘lichtgewicht’ groendaken beplant met diverse sedum soorten. Sedum is een oersterke plant die goed tegen extreme weersomstandigheden kan zoals droogte maar ook vorst. Sedum planten houden veel vocht vast in hun bladeren waardoor ze lange perioden van droogte makkelijk kunnen overleven. Deze groendaken zijn op zowel platte als hellende daken tot 45 graden goed toepasbaar.

GROENDAK MET KRUIDEN, BLOEMEN EN SEDUM

Ook wel een intensief groendak genoemd. Deze daken zorgen voor meer biodiversiteit. De beplanting heeft wel een dikkere voedingsbodem nodig dan een sedum groendak. Dat komt doordat de beplanting dieper moet kunnen wortelen (10-15cm) om ieder jaar weer opnieuw te bloeien en te overleven.

BLAUW-GROENE DAKEN

Deze daken hebben als eigenschap dat ze nog meer regenwater kunnen vasthouden dan een regulier groendak. Dat komt doordat er onder het groendak een infiltratiekratten systeem wordt opgebouwd die het regenwater kunnen vasthouden maar ook lozen wanneer dat nodig is of als het vol zit.

GROENDAK MET ZONNEPANELEN

Een groendak gecombineerd met zonnepanelen. Het beste van 2 werelden dus. De vraag naar dit systeem neemt toe. Dat komt doordat een groendak de omgevingstemperatuur verlaagt wat een positief effect heeft op jouw zonnepanelen.

GROENTEN EN KRUIDEN DAK

it wordt vaak gerealiseerd met teeltbakken en daarvoor is het belangrijk om een betonnen constructie op het dak te hebben. Het is belangrijk dat de constructie vooraf wordt berekend op dit gewicht.

EEN GROENDAK ALS TUIN

Een daktuin kan in vele soorten en maten worden opgebouwd en daarbij is eigenlijk alles mogelijk. Denk hierbij aan struiken, bomen of terrassen. Wel moet het dak uiteraard worden berekend of de constructie dit aankan.